Betyár zöldbableves
hozzávalók
- 15 dkg húsos füstölt szalonna
- 2 fej vöröshagyma
- 50 dkg zöldbab (fagyasztott is lehet)
- 20 dkg főtt füstölt sonka vagy sovány tarja
- 3 db zöldpaprika
- 2 nagyobb, húsos paradicsom
- 5 dkg tarhonya
- 2 dl tejföl
- 1 mokkáskanál csípős pirospaprika
- 1 kiskanál csemege pirospaprika
- só
Elkészítés
A szalonnát apró darabokra vágjuk, majd szép barnára pirítjuk. A darabokat kivesszük, külön tányérra tesszük, majd az apróra vágott hagymát üvegesre pároljuk. Majd a pirospaprikát rászórjuk, 10-15 másodpercig keverjük, majd 1 deci vizet ráöntünk, hogy ne legyen keserű. Rádobjuk az apróra vágott paradicsomot, utána az apróra vágott paprikát (lehet erős is, így még finomabb), és pár percig együtt pároljuk. Ezután beletesszük a zöldbabot is, s rögtön utána másfél-két liter vizet. Ha felforrt, hozzáadjuk a kis darabokra vágott sonkát, a tarhonyát. Megsózzuk, majd úgy beállítjuk a tűzhelyet, hogy a leves továbbra csak rotyogjon. A fedőt rátesszük és puhára főzzük. Meghintjük a szalonnapörccel. Kitesszük a tányérba a levest, majd 2 kiskanál tejföllel elkeverjük. Nagyon finom ízt ad neki a tejföl. Ha nincs otthon tejföl, akkor anélkül is nagyon finom.
Hozzászólások
Új hozzászólásokat átmenetileg nem lehet beküldeni.
Ehhez a recepthez még senki sem fűzött megjegyzést.